اصول تولید جداول بتنی پرسی
امروزه بتن اکسپوز به عنوان یکی از پرکاربردترین قطعات بتنی در شهرها مورد استفاده قرار می گیرند و وظیفه محدودکننده فضاها، زیباسازي شهرها و هدایت آبهاي سطحی معابر را به عهده خواهند داشت. بدیهی است فرسودگی و خرابی این جداول نتیجه معکوس در ظاهر شهر داشته و در پی آن تعمیر و مرمت و یا تعویض آنها هزینه هاي زیادي را در پی خواهد داشت. از این رو توجه و دقت لازم و رعایت اصول فنی در ساخت و خرید بتن اکسپوز میتواند عمر مفید آنها را تا حدود چند برابر کرده و از مشکلات بعدي تا حد زیادي بکاهد. در این تحقیق سعی شده است با بررسی عوامل مختلف موثر در کیفیت جداول بتنی از جمله انتخاب روش تولید، استفاده از مصالح سنگی با درصد شکستگی بالا، انتخاب حداکثر اندازه سنگدانه محدود و نسبتهاي آب به سیمان کم و استفاده از مواد حباب زا در طرح اختلاط بتن.
جدول بتنی چیست؟
جدول پرسی بتنی از پراستفاده ترین محصولات بتنی در زمینه زیبا سازی و شهر سازی می باشد. از جدول بتنی اکثرا به عنوان مرزبندی بین دو محیط مختلف استفاده میشود و اکثر کاربرد آن ها در زمینه محوطه سازی می باشد.
جدول های بتنی معمولا به دو روش تولید می شوند :
۱ – روش معمولی: در این روش بتن در قالب ریخته شده وبعد از گذشت مدتی قالب ها بازشده و پس از عمل آوری مناسب قطعه بتنی حاضر برای نصب میباشد. در روش سنتی برای بیشتر شدن دوام قطعه میبایست نسبت آب به سیمان کمتر شود که به کمک مواد افزودنی روان کننده قابل دسترسی می باشد. در این روش به منظور بیشتر شدن دوام در برابر دوره های یخبندان و آب شدگی استفاده از مواد حبا بزا هم پیشنهاد می شود.
۲ – روش پرسی ( روش پرسی خشک و روش پرسی تر ): در این روش بتن به همان طریق سنتی آماده شده و پس از ریختن در قالب توسط دستگاه پرس زیر فشار میرود و آب از پوسته و هسته مرکزی آن به بیرون میرود. این جداول در مناطق سرد همراه با یخبندان به علت خالی بودن پوسته و هسته آن از آب استفاده شده و در مقابل یخ زدگی مقاوم میشوند.
تولید جداول پرسی به دلیل عدم نیاز به تعداد زیاد قالب و همچنین سرعت بالای تولید از استقبال زیادی برخوردار است . از عوامل موثر در تولید جداول بتنی با کیفیت بالا دمای اولیه بتن به هنگام ریختن است . سنگ دانه ها نیز با توجه به اینکه ۶۰ تا ۸۰ درصد وزن بتن را شامل می شوند نیز نقش به سزایی در کیفیت جداول بتن را داراست . استفاده از سنگ دانه های گرانیتی نیز می توانند اثرات مثبتی در کیفیت جداول بتنی داشته باشند . همچنین در جداول بتنی می توان از سنگ دانه های بازیافتی از تخریب سازه ها نیز استفاده نمود . برای مقرون به صرفه بودن این محصولات می توان از پودر شیشه به جای استفاده از سیمان در تولید این قطعات استفاده و جایگزین آن نمود . استفاده از سیمان به عنوان ماده اصلی در تولید این جداول ، تاثیر به سزایی در مقاومت فشاری جداول را دارد . جهت بهبود کیفیت این جداول نیز می توان از افزودنی ها نیز استفاده نمود تا جدول تولید شده از مقاومت و کیفیت مطلوب برخوردار باشد . محافظت از جداول تولید شده در ساعات اولیه تولید بسیار مهم است زیرا یکی از معایب تولید این نوع جدول ضعیف بودن آن در ساعات اولیه می باشد .
در فرایند ساخت جدول بتنی پرسی خشک، پس از ساخت بتن با طرح اختلاط مناسب و بسیار کم آب (اسلامپ صفر) وارد قالب میز پرس شده و تحت فشار و ویبره قرار می گیرد. پس از این مرحله قالب ها برداشته می شود و سینی حاوی محصول از دستگاه خارج می گردد. سپس جداول بتنی پرسی فوق به اتاق عمل آوری منتقل شده و پس از طی مدت زمان عمل آوری از پیش تعیین شده به صورت مکانیزه بسته بندی، پالت گذاری و دپو می شوند. از ویژگی های مثبت تولید جدول به روش پرسی خشک می توان به امکان استفاده بالقوه از دو نوع بتن در قسمت رویه (Face) و اصلی (Main) نام برد. این امر امکان تولید جداول بتنی با رویه های رنگی را فراهم می آورد. همچنین با استفاده از روش پرسی خشک امکان دستیابی به نسبت آب به سیمان کم وجود دارد که این امر در به حداقل رساندن آب مصرفی ( و پساب تولیدی کارخانه) نقش به سزایی دارد. در روش پرسی خشک به دلیل عدم نیاز به تعداد زیاد قالب جدول، سرعت تولید نسبت به روش وت پرس بالاتر می باشد.عیار بتن این جدول بتنی پرسی که از مرغوب ترین مواد اولیه ساخته شده برابر 450 کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. این محصول در برابر عوامل فرسایشی طبیعی نظیر گرما، سرما، رطوبت و سایش از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است. همچنین این جدول دارای تاییدیه شهرداری تهران می باشد.
در روش تولید جدول بتنی خیس متراکم (wet press)پس از ساخت بتن توسط ایستگاه مرکزی ، حجم بتن مورد نیاز بر طبق نوع محصول با برنامه ریزی دقیق وارد قالب میز پرس میشود ، هر قالب دارای فیلتر خاصی در قسمت پایینی و بالایی است ، پرس هیدرولیک 400 تنی و سیستم مکش آب مازاد باعث خارج نمودن آب اضافی از قطعات بتنی و با لا رفتن تراکم بتن میشود . تراکم بالای بتن موجب کاهش شدید تخلخل و نفوذپذیری و افزایش قابل توجه دوام ، مقاومت فشاری و همچنین مقاومت بالا در دوره های یخبندان می گردد . پس از خروج قطعات بتنی خیس متراکم از قالب ، این قطعات روی پالت های مخصوص چیده شده و سپس پالت ها ی پر از قطعات بتنی خیس متراکم به قسمت عمل آوری بتن منتقل میشوند . این قطعات میتوانند انواع جداول و یا کفپوش های بتنی پرسی خیس متراکم در ابعاد و رنگ های مختلف باشند.
موارد استفاده از جدول بتنی
جداکردن مسیر به صورت فیزیکی یا ظاهری – تعبیه زهکش یا ایجاد جوی آب – جداسازی فضای سبز از مسیر تردد – جدا کننده ی خیابان از پیاده رو – کانال سازی حاشیه ای – آبرو کانیو ( کتابی و یکطرفه ) – جداسازی محوطه پارک و باغ – سکو سازی پمپ بنزین – سکوهای تفرجگاهی ، آلاچیق وکانکس – سنگفرش بتنی ، جدول خیابانی ، بلوک سبک
انواع جدول و نرده بتنی طرح دار
در این نوشته میخواهیم به چند سوال رایج شما درباره انواع جدول های بتنی و نرده های بتنی طرح داربه کمک شرکت ابنیه سازان مبتکر (Abniyehsazan.com) پاسخ دهیم. محصولات بتنی بر خلاف تصور اولیهی بسیاری از مردم دارای تنوع و گستردگی زیادی هستند. پیش از این به 6 سوال رایج مخاطبان درباره انواع کفپوشهای بتنی طرحدار به طور کامل پاسخ داده بود. در این مقاله نیز با این شرکت با تجربه همراه شدیم تا به برخی دیگر از سوالات رایج شما درباره انواع جدول ها و نرده های بتنی طرح دار پاسخ دهیم.
در ادامه خواهید خواند:
- آیا انواع جدول ها و نرده های بتنی هم مانند کفپوشهای بتنی، متنوع و طرحدار هستند؟
- جدولهای خیابانی معمولی چه ویژگیها و چه کاربردهایی دارند؟
- انواع جدولهای بتنی طرحداربرای زیباسازی کدامند؟
1. خوشبختانه باید بگوییم که پاسخ این سوال مثبت است. بنا به گفتهی کارشناسان در کارخانه قطعات بتنی ابنیه سازان مبتکر، جدولهای بتنی به طور کلی شامل دو دسته هستند:
جدولهای پرسی معمولی که همان جدولهای خیابانی ساده میباشند
جدولهای فانتزی که خود شامل جدولهای واشبتن، جدولهای پلیمری و جدولهای پرسی رنگی هستند
نرده های بتنی طرح دار نیز امروزه یکی از مبلمان پر طرفدار شهری به حساب میآیند که از تنوع خوبی برخوردار هستند.
2. جدولهای خیابانی ساده یا همان جدولهای پرسی اغلب به عنوان جداکننده در خیابانها و پیادهرو ها، پارکها و فضای سبز، طراحی جدول دور میدانها و به طور کلی طراحی جدول در فضاهای مختلف شهری مثل پارکینگها، پمپ بنزینها، آلاچیقها و سکو ها به کار برده میشوند.
ممکن است اسامی جدولهای خیابانی را با یک عدد در رو به روی آن ببینید. مثلا جدول بتنی 30 یا جدول بتنی 40.
این عدد در واقع نشان دهنده ارتفاع جدول میباشد. جدول های خیابانی استاندارد با طول نیم متر و ارتفاع 30، 40، 50 و 60 سانتیمتر تولید میشوند. مشخص است که با توجه به کاربریهای مختلف در شهرسازی و محوطهسازی، انواع مختلف جدول های خیابانی مورد استفاده قرار میگیرند.
جدولهای خیابانی شکل و ظاهری یکنواخت دارند. انواع جدول بتنی خیابانی استاندارد در هر پروژه باید از نظر ابعاد یکسان باشند. جدول های بتنی خیابانی در شرکت ابنیه سازان مبتکربا تلورانس کمتر از 2 میلیمتر تولید میشوند. این جدولها همچنین دارای تاییدیه شهرداری تهران و تاییدیه بیش از 25 آزمایشگاه تست مقاومت سنجی هستند.
لازم است بدانید این جدولها خود به نوعی جدول مناطق سردسیر به حساب میآیند و در مقابل یخبندان بسیار مقاوم هستند. جدولهای خیابانی استاندارد نه تنها در مقابل سرما و یخبندان، بلکه در برابر گرما، سایش و رطوبت نیز مقاوم میباشند.
انواع جدول بتنی پیش ساخته، جدول قالبی، جدول ویبره ای، جدول بتنی آبرو، جدول کانیو ذوزنقه ای (جدول ذوزنقه ای)، جدول نیم جوی، جدول لب پخ گرد و همچنین جدول نیم شیب را نیز میتوان به نوعی زیر مجموعهای از جدولهای بتنی خیابانی دانست.
انواع جدول کانیو و جدول های نیم جوی برای انتقال آب در کانالهای آب شهری و جویهای کنار خیابان و وسط کوچهها به کار برده میشوند.
3. انواع مختلفی از جدول ها و نرده های بتنی طرح دار وجود دارند. انواع جدول های بتنی طرح دار همگی در دستهی جدولهای بتنی فانتزی جای میگیرند. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم جدولهای بتنی فانتزی به صورت زیر دستهبندی میشوند:
• جدول واشبتن:
جدولهای واش بتن تنوع رنگی بسیار بالایی دارند و به دلیل ساختار نزدیکشان به طبیعت اغلب برای استفاده در حیاط ویلاها و فضای سبز محوطههای مسکونی بسیار مناسباند. این جدولها با نام جدول ویلایی نیز شناخته میشوند.
• جدول پلیمری:
جدولهای پلیمری نیز از تنوع رنگی بالایی برخورداند. این جدولها نه تنها تکسچرها و طرحهای متنوعی دارند، بلکه از مقاومت بسیار خوبی نیز در مقابل تغییرات آب و هوایی برخوردار هستند.
• جدول پرسی رنگی:
جدولهای پرسی رنگی از نظر ساخت شبیه به جدول پرسی معمولی یا همان جدول خیابانی ساده هستند. این جدولها در رنگهای طوسی و قرمز تولید میشوند. اما تولید آنها به صورت سفارشی و با رنگ دلخواه نیز امکانپذیر میباشد.
انواع جدول بتنی دور درختی به صورت ست چهارتایی در کنار یکدیگر قرار میگیرند. هر یک از انواع جدول های بتنی به صورت واشبتن، پلیمری و پرسی رنگی در محوطهسازی و اجرای فضای سبز مورد استفاده قرار میگیرند.
• جدول بتنی فروهر:
این محصول به دلیل داشتن طرح و نقش زیبایی که دارد مورد علاقه بسیاری از مشتریان قرار میگیرد و به علت عیار بالای سیمان مصرفی و همچنین رعایت استاندارد های مربوطه این محصول دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر سرما و یخ زدگی و همچنین رطوبت میباشد.این نوع جدول بتنی در هر موقعیتی که قرار بگیرد زیبایی خیره کننده ای به آن محیط میدهد
قطعا شما هم با بکار بردن این محصول در فضای مورد نظر خود راضی خواهید این نوع جدول بتنی به مرور زمان پس از قرارگیری در محل مورد نظر به مرور زمان دل نشین تر میشود انتخاب با شماست اگر این محصول برای محیطی که میخواهید نصب کنید مناسب نیست میتوانید مورد بعدی رو ببینید
• جدول بتنی نرده ای:
این نوع جدول طرح نرده ای و زیبایی داشته و مناسب برای استفاده در انواع محیط ها میباشد و همچنین سیمان مصرفی در پروسه تولیدتمامی جداول از نوع پرتلند تیپ۲ و با عیار ۴۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. سنگدانه مورد استفاده در تولید این محصول از منابع آبرفتی رودخانه کردان و منطبق با استاندارد ملی ایران به شماره ۳۰۲ می باشد. مورد تایید ۱۷ آزمایشگاه تست مقاوتی و عیار بتن از سراسر کشور. به علت عیار بالای سیمان مصرفی و همچنین رعایت استاندارد های مربوطه این محصول دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر سرما و یخ زدگی و همچنین رطوبت میباشد.
• جدول بتنی مدادی:
این نوع جدول مانند پرچین فضای مد نظر شمارو جدا میکند و نمای زیبایی به محل نصب میدهد از موارد کاربرد این جدول میتوان به: جدا کننده ی مسیر پیاده رو – جداکننده ی فضای سبز از خیابان – کانال سازی حاشیه ای – جداسازی محوطه پارک و باغ – سکوهای تفرج گاهی ، آلاچیق وکانکس و.. اشاره کرد.
• جدول هلالی رنگ خاکستری:
این نوع جدول نما و طرح بسیار زیبایی دارند و مطمئنا در هر محیطی که استفاده شود زیبایی آن محیط را دو چندان میکند از ویژگی های این محصول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
رده مقاومت خمشی بتن در جدول بتنی(3.5) – Mpaعیار سیمان در جدول بتنی ۴۰۰ (kg/m3) – نسبت آب به سیمان w/c«0.3سیمان – ابعاد (12*40*50)cmشماره استاندارد مربوطه – بر اساس EN ۱۳۴۰ تا تدوین استاندارد ملی – تنوع در ابعاد و مشخصات محصولات تولیدی – قابل استفاده بودن آنها در تمام پروژه های مختلف عمرانی
کلام آخر:
محصولات پلیمری و بتنی همواره به دلیل مقاومت و ماندگاریشان مورد توجه معماران و مهندسین ساختمان قرار گرفتهاند. امروزه نیز استفاده از محصولات بتنی بیش از پیش مورد توجه میباشد. چرا که هم از نظر تکنولوژی ساخت و هم از نظر تنوع طراحی پیشرفت چشمگیری داشته است. مهمترین محصولات بتنی را به ویژه در محوطهسازی و طراحی فضاهای بیرونی میتوان انواع کفپوشهای بتنی طرحدار و هچنین انواع جدول ها و نرده های بتنی طرح دار دانست. ما نیز در این مقاله با همراهی شرکت ابنیه سازان مبتکر سعی کردیم تا به طور کامل به موضوع انواع جدول ها و نرده های بتنی طرح دار بپردازیم. اگر شما نیز تجربه و یا سوالی در این زمینه دارید حتما آن را با ما و کارشناسان در شرکت ابنیه سازان به اشتراک بگذارید.
میتوانید همین حالا به سایت ابنیه سازان مبتکر بروید و تصاویر نمونه کارهای اجرا شده با انواع جدول ها و نرده های بتنی طرح دار توسط این شرکت را ببینید.